Guide för att göra Firefox mer minimalistisk

Tinyscreen

Det som jag gillar bäst med firefox är alla Addons som man kan lägga till för att göra saker lättare när man surfar runt på nätet. För ett tag sen så skaffade jag mig en liten netbook och letade runt efter addons som skulle göra firefox så minimalistiskt som möjligt för att utnyttja mer av skärmens yta.
Jag stör mig något enormt när jag kollar på andras datorer och dom har så många toolbars och skit så att själva ytan dom har kvar att surfa på är 50% och det är ju bara fåraktigt!

Mozilla skapade nyligen en ny sektion på deras sida som dom kallar Collections, där har man möjligheten att skapa ett litet paket där man väljer ut ett antal egna addons. Så jag skapade där en Collection som jag kallar ”Shrink Tiny and Slim” Vilket är en samling med addons för att ja.. såna här addons.

Jag tänkte här gå igenom lite tips och förklaringar på addons som jag använder. För det första så börjar vi med att gömma Navigation toolbar och Bookmark toolbar. Och vi ställer även in i inställningarna så att Tab toolbaren är dold då man bara har en tab framme.

För att komma åt sina Bookmarks så finns det två bra Addons, Bookmarks Menu som gör att bookmarksen flyger fram från en liten ikon som placeras fint tex uppe i vänster hörne. Det finns även en annan addon som heter Context bookmarks som gör att man har bookmarks menyn på högerklick listan. Ladda gärna hem Meny Editor för att rensa bort en massa skit från högerklick menyn.

Vi fortsätter med att ta bort hela meny raden, alltså File, Edit, View, History.. osv och klämmer ihop alla dessa till en knapp genom att dra ner en addon som heter Tiny Meny.

Statusbaren är jag bara intresserad av när jag vill se var en länk tar mig när jag håller över den, men annars kan den vara dold. Med autoHideStatusbar så är den dold men dyker upp efter 1 sekund (eller vad du nu vill, går att ändra) när man håller över den.

Ladda även hem ett nytt tema, eller ”theme” som det kallas för att kryma ihop allt lite mer. Jag kan tipsa om en theme som heter Classic Compact http://j.mp/16K9g5

Några andra tips som inte är så viktiga men ändå kan göra firefox mer slimmad är att använda Hide Favicons som gör att alla bookmarks på din Bookmarks toolbar (om du har den synlig) klämms ihop och gör att du får plats med mer bookmarks på den, plus att det ser mycket mer cleant ut 🙂
Kolla även in App Tabs som gör att du kan krympa ner en tab till endast en favicon och ”pinna” den till din Tab toolbar. Perfekt för sidor du besöker ofta och inte vill ta en massa plats i din toolbar, jag använder den tex för gmail.com då jag vill ha easy access till min mail hela tiden.
Som ni ser på bilden ovan så har jag även placerat taskbaren på sidan för att få ännu mer plats att surfa på i Firefox.

Släng in FireGestures för att navigera på nätet genom att använda musen. Jag håller inne höger musknapp och klickar en gång på vänster musknapp för att backa ett steg. Mycket smidigt, bättre än att ha iconer i toolbaren för att backa.

Sådär jag tror jag fick med det viktigaste nu. Ta och kolla in min ”Shrink Tiny and Slim” och testa lite så kommer det bli toppen!

2 thoughts on “Guide för att göra Firefox mer minimalistisk

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s