Golden Axe spelet vi aldrig fick spela

Golden Axe serien är en riktig klassiker från Sega och är ofta inkluderat då Sega släpper sina oändligt många ”Sega Collections” till diverse konsoler.  Jag hade själv alla tre Golden Axe spelen till mitt Megadrive då jag var liten och spelade det flitigt, det var även extra skoj då det var ett co-op spel så man kunde spela igenom spelet med sin kompis.
Vid denna tid så tyckte vi Golden Axe var ett riktigt bra sidoscrollande Beat ’em up men idag så är det ett utav dom fattigaste spelen inom sin genre, spelet är helt enkelt för simpelt och saknar variation på slag och grepp. Spel som Streets of Rage 2 eller det fantastiska Guardian Heroes som jag skrivit om tidigare är helt klart ett bättre alternativ till Golden Axe.

Men om vi nu håller oss till Golden Axe serien på den tiden då det var bra så ville vi bara spela så mycket det gick. Vi väntade alla ivrigt på uppföljare till serien och jag minns så väl när jag och Bosse var helt förstummade då vi fick se ett par preview screenshots på vad vi trodde var Golden Axe 4 i ett nummer av GamePro.  Bilderna i tidningen var små och suddiga men vi kunde skymta dom nya karaktärerna och det verkade så spännande! Vi väntade och väntade men vi fick aldrig se spelet, och då datorer och Internet inte riktigt existerade på den tiden var det väldigt svårt att få någon information om vad som hände med detta spel så vi gick vidare och spelet föll i glömska… tills nu.

Häromdagen så rotade jag och Bosse fram mina gamla GamePro och Gamemaster tidningar från de tidiga 90-talet och fick då se bilden på Golden Axe 4 igen, men denna gången hade vi tillgång till Internet 🙂 Snabbt kollade jag nätet och bara efter någon minut hade vi all info vi behövde! Spelet visade sig heta Golden Axe: The Revenge of Death Adder och släpptes exklusivt till arkad 1992, och det har ännu inte portats över till någon konsoll. Vi var ju såklart tvungna att testa spelet så det var bara att slänga in spelet i en Arkad emulator och några minuter senare så var spelet igång!

421809-ga2arcadeshot6_512x358

Golden Axe: The Revenge of Death Adder ser otroligt bra ut, det var det första Golden Axe spelet med 32 bitars grafik vilket var en fin uppdatering från de 16bitars spelen vi var vana vid. Det som är nytt i spelet är att det finns fyra nya karaktärer att välja mellan och att man kan vara upp till fyra spelare samtidigt på skärmen.
Barbaren känner vi igen från de första spelen. Tjejen som är med är i formen av en centaur med en sån där American Gladiators pinne. Dvärgen från de tidigare spelen finns med man han rider på axlarna på en Gigantisk kille som man då styr i spelet. Och den sista karaktären är en liten akrobatisk kille med en högaffel. Ett något udda gäng om man jämför med de tidigare spelen 🙂

Vi spelade igenom Golden Axe: The Revenge of Death Adder på en timma eller så men det kändes ändå lagom med tanke på hur upprepande spelet ändå är, för dom har inte infört så mycket nya rörelser vilket gör att det fortfarande är ganska enformigt, gamla Golden Axe spelare kommer garanterat känna igen sig. Däremot finns det en rolig co-op attack där man gör en ”double-bodyslam” på bossarna om man står nära varandra, mycket roande 🙂

422282-goldenaxe2_5_512x358

Miljöerna mycket mer intressanta och varierande och med det nya systemet att välja alternativa vägar under spelets gång gör att man gärna spelar igenom det ett par ggr till.
En ny och vad vi tyckte var en mycket rolig uppdatering var de nya specialarna. En knapp gör att man använder sina mana potions för att kasta en magi som skadar alla fiender på skärmen och gör massa skada. Alla karaktärerna i spelet har någon egen unik förmåga, Barbaren skapar tex en gigantisk våg av eld som fyller hela skärmen och sätter eld på alla fiender på bilden. Men det roliga kommer då den lilla killen med högaffeln använder sin specialare som istället gör att det växer upp två små gröna buskar med bär på som man kan äta, det känns inte lika spektakulärt men det ser väldigt kul ut 🙂

Sammanfattningsvis så var det ett mycket kul spel och faktiskt det bästa i Golden Axe serien, det är synd att det aldrig portades till någon konsol.

4 thoughts on “Golden Axe spelet vi aldrig fick spela

  1. Snyggt spel! Alla dessa fantasy-beat ’em ups till arkad gäckade mig med sin närvaro under min uppväxt. Jag hade aldrig pengar att spela dem men kunde stå i en halvtimma och bara titta på demot som loopade om och om igen. Och drömma om att bemästra svärdshugg och spektakulära magier. 😛

    Bra skrivet! Dina retrospekt är absolut mina favoritinlägg. 🙂

    Reply
  2. Oj oj oj! Detta måste ju spelas.. nu saknas bara den featuren som ja eftersökt på mame (arkad emulatorn) nämligen att inte kunna plutta i hur många coins som helst utan att det skulle gå att köra på olika svårighetsgrader dvs bara ha en viss summa pengar.. DET hade varit coolt..

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s