Under the Garden

2010-08-12_22-10-33

För några dagar sen avslutades TIGsource senaste spel tävlig “A Game By Its Cover”. Jag tog en snabb titt på alla screenshots från de 67 bidragen i tävlingen och fastnade direkt för ett spel från Farmergnom som kallas ”Under the Garden
Anledningen varför jag först fastnade för det så snabbt var helt enkelt den underbara grafiken, lågupplöst och mycket detaljerad pixelgrafik i en mörk men mysig färg palett. Innan jag startade spelet så förväntade jag mig bara ett simplet sidoscrollande shoot-em-up utan något större djup, men oj va fel jag hade.

Utan någon som helst information om vad Under the Garden var för spel eller vad det gick ut så startade jag upp det och presenterades av en otroligt vacker pixel värld. Det första jag reagerade på var att spelet behövde både tagentbord och mus för att kontrolleras. Du har en markör som du kan flytta och plocka upp föremål och placera i din ryggsäck men du kan även flytta och placera om föremål i världen. Vissa föremål påverkas av gravitationen och faller till marken om du skulle placera dom i luften medan andra stannar kvar vilket gör att du kan bygga dina egna plattformar för att ta dig vidare.

Kortfattat handlar Under the Garden om en äldre man som bor en bit från civilisationen ensam uppe i skogen och som kämpar för att överleva både fysiskt och psykiskt. Farmergnome har här lagt in en massa intressanta element som påverkar karaktären på både fysiska och mentala plan. Mycket av fokusen i spelet går ut på att helt enkelt överleva och det gör du igenom att hålla dig frisk, varm och äta nyttigt.
Du har en stamina mätare som påverkas och sjunker då det blir kallt, börjar regna eller snöa. Vädret skiftar konstant under spelets gång och du får vara snabb och göra vad du kan för att då hålla karaktären frisk och levande. Börjar det regna eller snöa så måste man ta skydd, vilket du kan göra i en grotta eller helt enkelt bygga ett tak genom att flytta runt föremål. Du kan även hugga ner träd för att få ved och göra upp en eld för att hålla dig varm. Mat kan hittas i övergivna stugor eller liknande men du kan även får tag på kött igenom att ha ihjäl något djur som du skulle stöta på i skogen. Du kan även olda mat om du kan hitta en påse med frön som du sedan sprider ut.

2010-08-13_18-55-45

Skulle din stamina mätare gå ner på noll så kommer du bli sjuk och det finns en hel del saker som du kan råka ut för, allt från en förkylning till en stroke. Men sjukdomar påverkar inte bara dig fysiskt utan även psykiskt vilket kan leda till att karaktären får diverse mentala problem och ibland börjar se konstiga saker. Det finns en lång lista över olika sjukdomar och problem som kan dyka upp men som tur är går de flesta att hela om man får tar på rätt medicin.

Du börjar spelet med en yxa som du kan använda för att hugga ner träd som är i vägen men också för att få tag på ved för att starta en eld i diverse utplacerade vedspisar. Startar du en eld i en vedspis så funkar detta som en slags checkpoint där du vakar upp vid om du skulle dö.
Det finns även hel del andra föremål att upptäcka under spelets gång som kommer att hjälpa dig överleva. Geväret kan vara bra att ha då du stöter på större djur som vildsvin eller björnar men funkar även bra mot fåglar då du kan sikta helt fritt med hjälp av musmarkören. Övergivna förråd med konserverad mat, ammunition och medicin i diverse olika sorter kan även plockas och placeras i din rycksäck.

Själva världen och spelsystemet är mycket bra och beroendeframkallande. Världen verkar vara väldigt stor och har många alternativa vägar som hemliga grottor som går under marken och ställen som bara kan nås om man bygger sig fram med hjälp av föremål. Väder effekterna är mycket vackra och tillför mycket i stämningen, det är mycket fint att se snö som dalar och lägger sig på marken. Ljudet är mycket bra och smälter väldigt bra in i de olika miljöerna man stöter på. Blir karaktären förkyld eller sjuk så kan man höra han hosta då och då.
Som spelare vill man konstant komma vidare i världen, upptäcka nya vägar och hemliga övergiva grottor och platser, och samtidigt hålla din karaktär levande och frisk genom att samla på sig proviant och nya roliga föremål.

Farmergnome har även slängt med en level editor som gör att du kan bygga egna banor och även göra egna mods. I original spelet så igår det faktiskt ett litet exempel på en mod, en Zombie mod där du börjar med ett gevär med oändligt med ammo där du måste överleva strömmar av zombies, mycket underhållande 🙂

Det är inget snack om saken, ni måste helt enkelt testa Under the Garden vilket finns att ladda ner på TIGforums http://forums.tigsource.com/index.php?topic=13394.0

Skulle ni gilla det så passa på och rösta på det till ”A Game By Its Cover” tävlingen: http://forums.tigsource.com/index.php?topic=14293.0

2 thoughts on “Under the Garden

  1. Ojojojoj helt crazy juh!! att detta spelet kan va så Otroligt omfattande och detaljrikt!!

    kan säga att jag är nyfiken på att testa det^^

    kan tänka mig att inte många vet mycket om detta spelet eftersom det är i pixel grafik och ser ganska som du själv sa “sid skrollande enkelt spel.

    Tummen upp Herr Johan för en bra recension! (som vanligt ^^)

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s