Layout & Design: Steam vs. GOG vs. GamersGate

Då jag har jobbat en hel del med Grafisk Formgivning inom webb, layout, grafiska gränssnitt etc så har man lärt sig hur viktigt det är för en användaren att välkommas av en vacker, stilrent och professionell design i kombination med en användarvänlig och tydlig layout/gui. Detta bidrar till att användaren mår bra, känner sig trygg och får känslan av att det är ett professionellt företag som ligger bakom det hela.
Tänk er själva om ni skall köpa något online och kommer in på en hemsida som ser ut att vara byggd för 10 år sedan med en limegrönbakgrund, blåa länkar och animerade gif bilder av eldflammor på sidorna.. ja jag hade iaf inte vågat beställa något från detta företaget, även om dom var helt seriösa och duktiga.

Idag köps många spel online via diverse digitala butiker, och jag tänkte nu jämföra designen och layouten från tre av de störa tjänsterna online, Steam, Gog och Gamersgate. Jag tänker ta en titt på produkt sidorna på dessa tre siterna och se hur dom har valt att formge sig sida. Det handlar om hur användarvänlig den är, hur mycket element dom har placerat på varje sida och själva känslan av det grafiska gränsnittet.

Far_cry_on_steam_1297282834460

Vi börjar med Steam. Valve har här valt ett mörkt tema till sin site, svart bakgrund och sektionerna är i en mörk grå färg. Dom har valt att undvika små läckra bevel effeter och skuggor och har istället en väldigt platt design, kan tyckas lite tråkigt. Men gör samtidigt att alla sektioner syns väldigt tydligt. En klar och tydlig presentation av spelet i fråga med stora screenshots, detta är ju ändå det viktigaste så jag tycker dom har lyckas perfekt med detta! Sidan känns väldigt clean och minimalistisk med ändå väldigt få element, en sektion för spelet och screens, under den så har vi en ”köp” knapp, under den en beskrivning av spelet och specs. På höger sida så finns det lite info om spelet och metascore. Mycket läckert och stilrent.

BETYG: 8/10

Far_cry_-_gog

Vi går vidare och besöker GOG! Här har vi ett ljust tema med riktigt läckra menyer. Här snackar vi pixel perfektion, typsnitt, menyer, knappar, allt är så äckligt perfekt. Hela sidan har en väldigt luftig och tydlig layout, man ser klart och tydligt all information, spelets omslag, screenshots mm. Och även Gog som Steam har väldigt få element för att göra sidan mer tydlig för besökarna. En sektion för omslaget och lite kort info, under den följer en sektion med beskrivning och screens. Sen följer några sektioner med user reviews, en ”discover” och ” Customers who bought this game also bought..” sektioner.
Gog har verkligen lyckats och har fått till en otroligt läcker och minimalistisk design som känns professionell och får besökaren att stanna kvar och bara njuta!

BETYG: 9/10

Far_cry_-_gamersgate

Och så avslutar vi med GamersGate. Den första tanken man får när man besöker sidan är ”rörigt”.. ja minst sagt. Vi möts av en salig röra, knappar, länkar och sektioner är utspridda över hela sidan. Det verkar inte finnas någon tanke bakom layouten utan allt verkar bara ha slängts in sporadiskt. Menyn som används för att surfa runt på själva sidan har hela 16 knappar! Jämfört med GOGs vackra meny som bara har 5 knappar! Gamersgate layout består inte av två vertikala sektioner som Steam och GOG utan hela tre vertikala sektioner, detta gör att sidan är väldigt ihopklämd och lämnar lite utrymma till det som är viktigast, själva spelet. Det verkar inte heller finnas något genomtänkt färgschema och färger blandas vilt, speciellt med alla det utspridda sektionera och all reklam. Istället för att göra en minimalistisk design som beskriver och visar spelet så har Gamersgate fullkomligt bombarderat sidan med en massa skit, vi har tex följande sektioner: En gigantisk inloggningsektion (instället för bara en vanlig ”login” länk som de andra har), Gametutor, Facebook Grupp, Twitter länk, Senaste besökta, Så fungerar det, Faq, Reklam, Populära sökningar, Senaste länkarna till GamersGate, Erbjudande, mer reklam, Rss feed, reklam igen, Topplista, Senaste köpta spel.. mm och alla dessa sektionerna är onödigt stora och tar upp otroligt mycket plats på sidan. Ta istället bort allt detta och fokusera på spelet som jag tittar på! Det känns som att Gamersgate öser på med allt detta för att ”lura” in oss att köpa fler spel via topplistor och ”populära sökningar”, var är förtroendet och kärleken? För att sammanfatta det hela så känns väldigt oprofessionell och får mig verkligen att må illa.

BETYG: -1/10

Hehe någon kanske redan förstått att jag skrev hela detta inlägg bara för att mobba GamersGate lite, men tänk nu på att jag bara analyserat designen och layouten på dessa sidor och inte deras tjänster. Gamersgate var en riktig besvikelse när det kom till designen på sidan men det behöver ju inte betyda att det är en dålig tjänst! Dessa tre sidorna som jag pratat om är inriktade på olika områden och är alla väldigt bra på det dom fokuserar på. Vill ni veta vilken tjänst som passar er bäst så är en sökning på google en bra start 🙂

2 thoughts on “Layout & Design: Steam vs. GOG vs. GamersGate

  1. hehe sätter 100-/10- till Gamesgate! wohoo va yr jag blev av all reklam och alla knappar och färger hehe

    bra skrivet, Steam ftw!

    Reply
  2. Haha… Jag satt och väntade på vilket betyg du skulle ge Gamersgate. Tänkte kanske 3 eller 4/10? -1 lämnar inte mycket utrymme till sämre! Vad gör du om det kommer en sida som har “under construction”-skyltar och animerade flammor och dödskallar? Grön text på mörkblå bakgrund?? 😉

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s