Super Mario Unlimited

smb_unlimited

Det finns mängder av Mario Bros hacks att ladda hem men problemet är att inga av dessa har vart särskilt genomtänkta, och nästa alla har haft en otroligt korkad leveldesign och bara vart väldigt svåra. Och det är här Super Mario Unlimited skiljer sig!

Det är ett hack på Super Mario Bros men all grafik är ändrad och skaparen har plockat mycket av spritsen och grafiken från Super Mario Bros 3, allt ser väldigt bra ut! Och tillskillnad från andra hacks så är faktiskt leveldesignen otroligt smart och genomtänkt. Lätt i början med en väldig roligt byggda banor men gradvis bli det lurigare och lurigare! Unlimited har 40 st helt nya banor som ersatt dom 32 vanliga banorna som fanns i original spelet. Men förutom den roliga leveldesignen så har vi en massa nya intressanta förändringar!

Skaparen har lyckats lägga in fysiken från Smb3 vilket gör att när du brutalt stampar ihjäl en gomba eller någon fiende i spelet och håller inne hoppknappen så får du en liten extra boost som gör att du flyger en extra bit upp i luften. Genom att utnyttja detta så kan man nå ställen man annars inte kan nå. Och skaparen har även lagt in många utmaningar där du måste hoppa på flera fiender i rad för att lyckas ta dig till andra plattformar. Så det gäller att bli duktig på att hoppa för att klara av spelet 🙂

sm6046prgswapprg0neww14qj5

En annan ändring som jag verkligen gillar är att man har oändligt med liv! Ja tänk efter, hur kul är det att spela smb och kämpa sig igenom 40 banor och få gameover halvvägs för att sen börja om från början? Nej nu har du oändligt med liv och behöver inte tänka på något utan det är bara att köra på! Vanligtvis när du tar 100 mynt så får du ett extraliv, detta har nu ersatts med att du får stjärnan, alltså är odödlig i några sekunder. Och detta aktiveras samma sekund som du har mynt nummer 100.
Det är även ny musik i spelet. När man i SMB går ner i rör hamnar man i ett bonus rum med mynt, i Unlimited så är det istället en alternativ väl att klara av banan och man hamnar istället på en annan bana under marken. Att avsluta en bana eller ett av bowers slott ser också helt annorlunda ut vilket ni kommer märka när ni spelar det 🙂

Jag gillar även att när du är Fire Mario (alltså när du kan kasta eldbollar) och blir skadad, vanligtvis förlora du eld kraften och bli liten. Men i Unlimited så går du istället tillbaka ett steg och förlorar eld kraften men du är fortfarande stor. Detta gör att du har alltså en extra chans innan du dör.

Det finns även en ny powerup i from av en klocka, när du tar den så stoppar tiden för alla fiender i ett antal sekunder. Det finns även ett gömt “mario mynt” på varje bana som oftast är placerat på svåra sätt, ingen aning vad dessa gör. Kan bara vara så att det är en samlar grej.

Jag spelade Super Mario Unlimited på mitt PowerPak, med andra ord på ett riktigt Nintendo. Spelet funkade fint men då mitt nintendo är PAL så tycker jag det gick lite för långsamt så jag skulle nog rekommendera att spela det på ett NTSC Nes eller bara köra det via en emulator.

När jag och ett par polare hade spelat igenom halva spelet så frågade vi oss om Unlimited var bättre än original Super Mario Bros, och det var väldigt svårt att svara på. Ingen av oss kunde ge ett direkt svar. Jag försökte låtsas som att jag hade spelat de båda spelen idag för första gången och bara glömma bort mina nostalgiska minnen från original SMB och då lutade det faktiskt åt att Super Mario Unlimited var lite bättre än orignal SMB. Med andra ord tycker jag att Unlimited är absolut värt att spela! Hacket finns att ladda ner här: http://www.nintendoage.com/forum/messageview.cfm?StartRow=1&catid=22&… eller här: http://www.romhacking.net/hacks/875/

Obs: Nya versioner släpps på Super Mario Unlimiteds Wiki och där finns det numera en direktlänk till rom filen så man slipper patcha. Bara ladda ner och starta upp i emulatorn. Sen jag skrev detta så har Rom filen updaterats ett par gånger av skaparen med buggfixar och andra justeringar på diverse banor, så det är värt att skaffa! http://supermariounlimited.com/wiki/Main_Page

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s