Vissa förstår fortfarande inte vad Minecraft går ut på

Media_httpi68photobuc_adyma

Minecraft är nu ett spel som funnits sen Notch började med det 2009 och vad som stör mig är att det tog sån tid för MIG att förstå vad fasen Minecraft i själva verket var för slags spel, det pratades om det mycket men jag fick aldrig förklarat vad det var. Fast vad som är mer irriterande är att folk än idag verkar ha missuppfattat vad Minecraft är och vad det går ut på. Så fort jag hör någon prata om Minecraft, eller försöka förklara vad det är så pratar dom alltid om hur fantastiska saker folk har skapat och byggt i Mincraft, typ roliga hus, torn eller tunnlar dom har skapat. Det är som att vissa tror att det går ut på att bygga roliga saker. Nej nej nej detta är inte Minecraft. Detta ni tänker på med alla fantastiska saker som folk byggt är gjort i ett läge som kallas ”Creative” det är bara ett slags level editor läge där du kan bygga saker utan att behöva oroa dig för att dö av fiender eller av hunger, du kan till och med FLYGA omkring i världen.. detta är inte själva spelet, detta är bara en slags rolig bonus grej som slängt med. Det riktiga spelet – Vad Minecraft faktiskt är – kallas ”Survival” och det är exakt vad Minecraft är, det är ett Survival spel.

Jag skall försöka kort förklara varför Minecraft är ett survival spel och hur det funkar. När du startar upp spelet för första gången så spawnar du mitt ute i en genererad värld. Solen skiner och du står där som ett fån. Efter ca 10 minuter kommer solen att gå ner och när det blir mörkt då blir det farligt, alla möjliga farliga monster kommer att dyka upp.. och iom att du inte har några resurser alls just nu så kommer du dö väldigt snabbt. Du har även en mätare som visar hur hungrig du när, så lyckas du inte få tag på mat så kommer du även dö av detta. Och det är här survival delen kommer in.
Det finns mängder av material och resurser omkring dig som du nu måste samla ihop för att kunna skapa saker för att över leva. Hugga ner träd för att skapa plankor och pinnar, sten, järn osv.

Du har inte många minuter på dig innan solen går ner så du måste snabbt försöka hitta ett skydd för att överleva! Det bästa i detta läget är att hugga ett hål i en vägg eller leta upp en grotta och sen mura igen den så inga monster kan komma in, då kommer du vara säker! Och för att göra detta så är det lättast att skapa olika redskap som tex en spade, en yxa mm vilket gör att det går extremt mycket snabbare att samla på dig resurser. När du ändå håller på med att skapa redskap så kan det vara en bra idé att skapa några vapen, som tex ett svärd för att skydda dig mot monster eller för att slakta några djur så du kan få i dig lite mat så du inte svälter ihjäl. Det är mycket att tänka på och man bör vara ganska snabb i början annars dör du och förlorar då alla resurser som du kämpat så för att samla ihop. Det finns mängder av föremål som du kan skapa vilket kräver olika sorters material, och detta är även en del av spelet. Utforska, leta för att hitta de materialen du behöver för att tex skapa det starkaste svärdet eller tåligaste rustningen osv. Det blir ett survival äventyr.

Detta är kortfattat vad Minecraft går ut på. 2011 så blev äntligen Minecraft klart och version 1.0 släpptes. Men en sak som är lite underligt är att spelet förklarar inte något för dig när du spelar det. Systemet för att skapa föremål är simpelt NÄR du vet hur man gör, men startar du upp spelet för första gången så finns det ingen som helst möjlighet för dig att veta hur man tex skall skapa en spade, du vet inte ens vad du skall trycka på för knapp för att börja skapa något! Det är omöjligt! Spelet har ingen guide eller tutorial i spelet så det finns bara ett sätt för dig att lära dig spelet och det är att kolla youtube tutorials och andra guider. Wiki sidor för att leta upp ”ritningar” för hur du skall bygga vapen och vad det är för resurser och ingredienser som behövs för att göra detta.. utan dessa guiderna så skulle det i princip vara omöjligt för dig att lista ut det själv. Kan låta lite konstigt, men samtidigt är det kul att sitta och leta i dessa guiderna för att försöka hitta exakt det man letar efter eller samtidigt hitta saker som man inte visste fanns. Som tex när jag av slump märkte att man kunde skapa en ”fårklippare” så nu slipper jag ta livet av alla små söta får som springer omkring för att få tag på ull 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s