Shepard är en Man! Ändra inte det

John_shepard

Första gången jag fick testa på ett rpg spel var under 16-bitars eran. Det var bland annat spel som Final fantasy VI och Chrono Trigger. Det var något helt nytt, en hel värld att utforska, varje stad hade ett eget namn och en story bakom sig. Varje karaktär i spelet var även helt unik med ett eget namn och en berättelse. För mig något helt nytt då jag bara var van vid diverse plattformspel som helt saknade en story som typ Super Mario Bros. När du spelade ett Mario spel så fick du inte vidare mycket beskrivet om vem Mario var, vad han hade för personlighet, om han var en spontan och humoristisk person eller kanske en oförsonlig och lättirriterad kotte? Ingen som vet. Och det är här ett Rpg spel skiljer sig. Utvecklarna berättar en saga för dig om en värld och beskriver på ett sätt så du förstår hur den ser ut och vad som händer där. Du får en känsla till karaktärerna och lär känna dom mer och mer. Vad är det jag vill komma med detta? Jo det är en liten sak jag stör mig på. Och det tänkte jag förklara nu.

När jag tittade på när mina vänner spelade spel som Final Fantasy VI eller VII så ändrade dom namnen på karaktärerna när dom startade upp ett nytt spel. Någon som irriterade mig något kolossalt! Karaktären ”Cloud” i Final Fantasy VII suddades alltså ut och mina kompisar döpte om honom till något helt annat. En karaktär i ett spel har fått sitt namn av en anledning, det är kopplat till hans personlighet. Personen som utvecklade spelet har lagt ner så mycket energi på storyn och karaktärerna och så sitter mina kompisar och ändrar om karaktären ”Cloud” till ” Gert” och förstör hela grejen. Cloud har fått sitt namn av en anledning och det skall inte bytas! Jag bytte aldrig namn på mina karaktärer. Jag tyckte dom skulle ha dom namnen som hade från början, det namnet som dom var döpta till utav utvecklarna. Det skulle kännas väldigt fel av mig att exempelvis gå igenom alla Sagan Om Ringen böckerna och kladda tipp-ex över Frodos namn och ersätta det med namnet ”Gert-Ove”

Samma gäller såklart med utseendet på karaktärer i ett spel. Detta är nästan ännu viktigare. Utvecklarna har arbetat länge med att skapa ett ansikte, kropp, klädstil mm som är kopplat till karaktärens personlighet. Och sen skall vi som spelare ändra om denna karaktärs utseende bara för att vi har valmöjligheten att göra det? Ta Mass Effect som ett exempel. Bioware skapade en protagonist, en man vid namnet John Shepard. Dom gav han ett ansikte, en röst och en personlighet kopplad till detta ansikte. Ni vet det där ansiktet ni ser på alla affischer, omslag, i alla trailers osv.. Det är Shepard! Och det är så Bioware som skapat spelet tänkt sig att han skall se ut. Bioware hade utvecklat ett program som dom använde för att generera fram ansikten och kroppar till Mass Effect karaktärer som man stöter på under spelets gång, och tyckte det var kul att ge spelarna tillgång till detta verktyg när du startar spelet för att du skulle ha möjligheten att skoja till det lite och göra din egen karaktär. Men jag ansåg att detta tog bort en viktig del av känslan i spelet och har valt att spela Shepard så som Bioware har tänkt honom. John Shepard, född på Jorden och han är en Man! Och därmed basta.
Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

En sak som också slog mig det är just att dessa spel kallas ”Rollspel” och hur definierar vi detta till de olika spelen som igår i denna genre? Vi tar ett par moderna spel i jämförelse för att sätta lite perspektiv på genren.

Vi börjar med att ta en titt på Mass Effect igen, ett spel där utvecklarna har skapat en story åt oss, en karaktär som har ett förbestämt namn, utseende och stil. Vi kan inte bestämma över hans personlighet utan matas istället av scener där vi ser han pratar, rör sig och utstrålar sin personlighet för oss. Ja man skulle kunna säga att Mass Effect är som en film med ett manus i grunden som faktiskt ändå är ganska linjärt. Spelet vill ge illusionen av att vi gör våra egna val och formar spelet när det i själva verket redan har en bestämd bana och vi bara har möjligheten att leda karaktären fram till slutet. Vi tar alltså rollen av en färdig roll. Är detta ett rollspel?

Vi jämför nu detta med Bethestas spel som Fallout 3 eller Skyrim. Här finns ingen karaktär med ett ansikte från början. Titta på alla posters eller själva omslaget till spelet, det finns ingen protagonist som dom själva har format. Det är här det skiljer sig från Mass Effect! Du skapar din protagonist helt själv! Han/Hon har inget namn, inget utseende, personlighet eller röst! Detta är för att du skall skapa din egen roll och forma den själv! Själva äventyret är också upp till dig att forma, du väljer helt själv hur du vill gå och vad du vill göra i vilket ordning du vill. Du kan besöka en by/stad som är fylld av människor som kan ge tillgång till ny utrustning, erfarenhet och uppdrag.. men du kan välja att strunta i detta och spränga hela staden i luften vilket gör att spelet ändras drastiskt. Det är helt upp till dig. Och dom har valt att inte ge karaktären en röst och man får heller aldrig se din karaktärs ansikte vara i fokus och hålla en dialog, och detta är för att du som spelare skall inta rollen som karaktären. Det finns även något på nätet som dyker upp på diverse forum som kallas ”Skyrim Stories” där spelarna delar med sig av sina helt unika, konstiga, roliga eller tragiska situationer från deras äventyr. Något bevisar att Skyrim är ett rollspel där du skapar ditt äventyr.

Det är just därför jag väljer att i spel som Mass Effect eller Final Fantasy låter karaktärerna vara som utvecklarna valt att skapa dom. Jag lutar mig tillbaka i soffan och tittar på dom snygga och spännande scenerna som utvecklarna skapat. Och istället i spel som Fallout/Skyrim så skapar jag en unik karaktär för mig som jag helt lever mig in i och väljer mitt äventyr.

One thought on “Shepard är en Man! Ändra inte det

 1. Tack för en bra artikel! Speciellt kul läsning eftersom det blir diskussion av det. Så det är bra att du provocerar! 😀

  Jag är nog största boven, Johan! Jag bytte alltid namn på alla karaktärer i alla JRPGs, men intressant nog så kan jag bara komma på en enda gubbe jag minns mitt specialnamn på. Cecil från FF4 gav jag namnet Darien. 🙂

  Jag minns väl att du försökte få mig att lägga av med oskicket, men jag tror att det blev tradition av det. Att kunna ge sin hjälte ett eget namn tror jag har att göra med att de tidigaste JRPGs var inspirerade av Dungeons & Dragons. I FF1 (som iofs inte är det första JRPGt) skapar du själv ett “party” som endast kallas “Heroes of Light” eller något liknande i material runt spelet. Först i FF2(j) finns det faktiskt riktiga karaktärer med namn!

  Så när FF7 släpptes var det på slentrian jag skrev in namn på karaktärerna. Du fick ju valet! Det kändes fel att inte göra något. 🙂 Du har helt rätt att det är fullständigt meningslöst att ens ha möjligheten att ändra namn i ett sådant spel. Vem skulle klaga om funktionen försvann? Jag minns inte ens vad mina karaktärer hette! Och om jag minns rätt så får man inte byta namn på karaktärer längre. När försvann det? FFX?

  Suikoden-serien har en tradition av att inte ge ett officiellt namn åt hjälten. (Undantaget S3) Det enda förvalet du får är “HERO” eller liknande (det var “PRINCE” i S5 om jag minns rätt), så du måste komma på något själv. Lustigt nog så har alla huvudpersonerna i Suikoden-serien fått namn i efterhand via de officiella romanerna som släppts. Så seriens fans och Fanfiction-nördar som jag kunde pusta ut. 🙂

  Baldur’s Gate-serien hade samma problem, och det är något som kan störa mig. Jag _älskar_ Baldur’s Gate, speciellt 2:an, och önskar verkligen att huvudpersonen åtminstone hade haft ett specifikt namn, så att man kunde ha någon hållpunkt i sitt nörderi. Där har Mass Effect-serien en enorm fördel i att kunna marknadsföra “Commander Shepard” trots att spelaren kan göra Shepard till vad som helst. (Förutom en intressant personlighet. ZING!)

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s