Recension av Sega Megadrive och C64 Adapter till PC

Media_httpiimgurcomjh_jcktp

Jag gillar att spela mina spel med hjälp av emulatorer men det är inte riktigt samma känsla om man inte har rätt handkontroll för det systemet man spelar på. Det finns mängder av kontroller och adaptrar på nätet för att exempelvis koppla in en riktig Dual Shock 2 (väldens bästa handkontroll) eller en Super Nintendo kontroll. Men hur är det då med Sega Megadrive? Eller när man vill spela med en riktig Commodore 64 Joystick (typ Tac-2)? Jag har svaret på detta!

Adaptern jag hittade var tillverkad för Sega Megadrive kontroller. Det bästa är att sladden delar sig och gör att man kan koppla in två kontroller till den. Men som alla vet så har Megadriven samma uttag som Amiga, Commodore 64, Atari etc så jag var ganska säker på att denna adaptern även skulle funka för Joysticks. Vilket den gjorde!

Media_httpiimgurcomco_bfjik

Jag kopplade in adaptern till min Pc som kör Windows 7. Jag tog fram “Set up USB game controllers” rutan från kontrollpanelen och pluggade in en 6-knappars Megadrive gamepad för att kolla så allt funkade och hur knapparna var mappade i drivrutinerna. Allt funkade jätte bra! Och mappningen för alla knapparna var perfekt. Knapparna A,B,C var mappade till 1,2,3. X,Y,Z till 4,5,6 och Start och “Mode” på 7 och 8. Ordning och reda! Sladden funkar såklart även bra med det vanliga 3-knappars handkontrollerna.

Och nu till det intressanta. Jag kopplade in en Commodore 64 joystick. Och jajjemen funkar perfekt. Knappen var direkt mappad till siffran 1 som det skall vara.

Kvaliten på adaptern är verkligen jätte bra! Sladdar som dessa brukar ha dålig kvalite och kan glappa. Men denna adaptern har både en unik och snygg design och verkar vara väldigt tålig. Längden på sladden från usb uttaget till där man kopplar in sin gamepad är strax över en meter vilket gör att den även funkar som en förlägningsladd. Mycket bra!

Så vart får man tag på den? eBay såklart 🙂 Och den kostade totalt med frakt 150kr vilket är ett helt ok pris jämfört med Retrousb som tar 150kr + frakt för en sladd som bara har stöd för EN handkontroll.

Media_httpiimgurcomzb_chuha

 

One thought on “Recension av Sega Megadrive och C64 Adapter till PC

  1. Coolt! Det är /nästan/ helt sant att Atari/C64 och Sega Megadrive har samma joystickportar. Så länge man håller sig till de fyra riktningarna och den vanliga fireknappen fungerar det bra, men går man in på Select, extraknappar på MD-kontrollen m.m. så skiljer det på några pinnar, såpass att även om “det fungerar” att t.ex. köra en MD-padda på en C64 är det inget man bör ägna sig åt varje dag då det kan innebära en kortslutning av en låg spänning som i värsta fall skulle kunna ta med sig ena CIA-kretsen som hanterar joysticks, tangentbord, diskdrive osv.

    För PC-ändamål är detta knappast något problem, speciellt som adaptern är byggd att passa Megadrive och Atari/C64-joysticks ändå inte har fler pinnar inkopplade.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s