One-screen Arena Brawlers

Som alla vet så älskar jag partyspel där flera spelare kan samlas runt tv:n och spela något roligt spel, Arena Brawlers ingår såklart i denna kategorin.
Ett Arena Brawler spel är helt enkelt ett spel där alla spelarna möts på en och samma skärm och slåss mot varandra. Det finns många spel som ingår i denna genren, som tex Super Smash Bros serien (Nintendo) eller Power Stone (Sega) mm

Jag hade tänkt lista mina favorit Arena Brawlers men med ett ett par specefika krav. Spelen måste ha stöd för 2 eller 2-4 spelare och de får endast vara one-screen spel, alltså att bilden man spelar på inte får flyttas runt utan utan visar hela arenan klart och tyligt på hela skärmen. Alla spel garanterar massa skratt och en lyckad spelkväll!

#5: Towerfall: Acention (Ouya, Pc, Ps4)
I Towerfall så kan 2-4 spelare mötas i en arena utrustade med tre pilar och en pilbåge. Målet är såklart att ta livet av alla andra för att vinna matchen.
Towerfall ser fantastiskt bra ut med en otroligt detaljerad pixelgrafik och när man tittar på det så ser det ju faktiskt riktigt kul ut. Men för mig var Towerfall lite av en besvikelse. Den största missen med Towerfall är att när du dödar någon så är dom ute ur matchen helt och dom re-spawnar INTE direkt som i andra Arena Brawlers. Detta gör att matcherna tar slut extremt snabbt och avbryter det roliga. Hela grejen med Arena Brawlers och andra partyspel är att det skall rulla på och bli hysteriskt, det händer knäppa situationer i spelet och alla skrattar åt detta. Men i Towerfall så hinner inte detta hända då det tar slut så snabbt. Nästa bana måste sen laddas och det är ett väldigt tråkigt avbrott som tar bort mycket av det roliga. Detta är den största missen med Towerfall. Det är fortfarande ett väldigt bra och roligt spel, men alla jag har spelat Towerfall säger samma sak.. “kan vi inte ta och byta till Samurai Gunn nu istället” (Läs mer om detta spelet längre ner)

iglofdddvj9

#4: Bomberman (Multi)
En klassiker! Med en multitap till din konsol så kan man spela upp till fyra spelare i en arena där man tar livet av varandra med spektakulära sprängladdningar. Bomberman finns en mängd olika versioner och ingen kan enas om vilken version som är bäst. Vissa säger att den gamla Snes versionen Super Bomberman 1 och eller 2 är bäst. Andra säger att den nyare och häftiga Bomberman versionen till Sega Saturn är bäst. Själv gillar jag den senaste versionen som släpptes till Commodore 64 som heter Bomberland 🙂  Testa även Masterblaster till Amiga med multitap.

138571-Saturn_Bomberman_(E)-3

#3: Super Mario War (Xbox, Pc, Osx, Linux, Dreamcast)
Här har vi ett riktigt kul spel med stöd för upp till 4 spelare! Det finns mängder av banor och enormt många spel-lägen såsom Deathmatch, Ctf, Domination, Race, och en massa andra. Plus att det finns ett gäng färdiga turneringar som man lätt kan starta igång. Alla powerups från Mario spelen finns även med som gör det hela ännu roligare. Ett otroligt roligt partyspel helt enkelt. Själv kör jag Xbox versionen då den funkar helt perfekt och alla 4 gamepadsen är redan inställda och klara att använda.

super-mario-war-1

#2: Mario Bros – Battle (Snes)
Detta är en gömd pärla! Nästan bokstavligt talat gömd då detta är en utav det roligaste spelet på Super Mario All-starts kolletionen till Snes. Det finns inte med på menyn över de mario spelen som finns med i denna underbara samling utan man hittar det genom att starta upp Super Mario Bros 3 och sen i menyn välja “Battle game”
Detta är ett otroligt roligt och hysteriskt 1 mot 1 battle spel som kommer få er att skratta högt. Till en början verkar det simpelt, samla på dig 5 mynt eller döda din motståndare på något vis, du får då en stjärna för att du vann och den som först får fem stjärnor vinner spelet. Men när man väl kommer in i spelet så blir det ett galet mind-game där du hela tiden försöker läsa av vad den andra speler tänker göra. Det finns också en hel del taktiker att ta till som tex slå till golvet som din motspelare är på för att frysa han i en sekund vilket kan göra att en fiende tar kål på han. Extremt roligt och beroendeframkallande spel!

Gaming Moment - Mario vs Luigi Snes All-stars Battle - YouTube - Mozilla Firefox_2014-06-17_01-37-21

#1: Samurai Gunn (Pc)
Och så har jag sparat det bästa till sist såklart, Samurai Gunn helt klart det roligaste och bästa Arena Brawler spelet. Väldigt välpolerat spel från Beau Blyth aka Teknopants. Med en mycket exakt kontroll så hoppar du runt på väggar och mellan plattformer i en arena fylld med bambuträd. Alla spelare har ett svärd med sig och med ett bra tajmat slag kan du lyckas hugga ner din motståndare. Och för att göra det hela ännu roligare så är alla utrustade med en pistol laddad med tre kulor. Är man riktigt duktig så kan du med ett snabbt svärds sving skicka tillbaka projektilerna på din motståndare!
Detta spelet är galet kul och under det matcherna vi spelar så sitter vi och skriker och skrattar samtidigt. Detta är det ultimata Arena Brawler och Party spelet! Skaffa det nu!

Samurai Gunn Review - YouTube - Mozilla Firefox_2014-06-17_01-48-15

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s